Energiakatselmuksista uutta virtaa ihmisille ja koneille

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

Maintpartner tekee säännöllisesti oman toimintansa energiakatselmukset. Vuosien 2018–2019 katselmukset toteutettiin jo kokonaan omien asiantuntijoiden johdolla – viimeisimpänä Ruotsi, jossa tarkasteltiin energiankäyttöä ja sen säästöpotentiaalia Karlskogan ja Degerforsin kohteissa. Niissä työskentelee pääosa Ruotsin Maintpartnerin työntekijöistä, noin 170 henkilöä reilusta 250:sta. Lisäksi Maintpartnerilla on kahdeksan muuta, pienempää toimipistettä Ruotsissa.

Yleisesti ottaen energiakatselmuksista kertyy useita ideoita energiankäytön tehostamiseen teollisessa ympäristössä. Kokemuksesta pääsevät hyötymään myös Maintpartnerin asiakkaat, sillä sama asiantuntemus ja palvelu on heidänkin saatavillaan.

”Ihmiset ovat usein hieman hämmästyneitä siitä, miten yksinkertaisillakin menetelmillä on mahdollista saada aikaan suuri vaikutus. Kun tämä huomataan, into kasvaa nopeasti. Tärkeintä kuitenkin on, että energiatehokkuudella on yrityksessä vastuuhenkilö, joka varmistaa jatkuvan kehityksen”, sanoo Matti Yliknuussi, Maintpartnerin energia- ja ympäristöasiantuntija.

Valtaosa haasteista liittyy toimimiseen teollisuusrakennuksissa, jotka on saatettu suunnitella ja rakentaa vuosikymmeniä sitten päätarkoituksenaan tarjota suoja tuotantokoneille. Rakennusaikana ei tuolloin kiinnitetty huomiota ympäristö- ja energia-asioihin nykyiseen tapaan. Myös ymmärrys olosuhteiden vaikutuksesta sekä tuotantoon ja laitteiden elinkaareen että ihmisten hyvinvointiin ja työturvallisuuteen ei ollut nykyisellä tasolla.

Mitä sitten voidaan tehdä? Usein ensimmäiset toimenpiteet kohdistuvat sähkösopimusten hallintaan ja kilpailuttamiseen sekä uusiutuvan sähkön valintaan. Vanhojen tilojen ulko-ovia ja luukkuja voidaan helposti tiivistää, samoin ikkunalasituksia lisätä.

”Vanha infrastruktuuri tuo omat haasteensa, ja tällöin täytyy tunnustaa, että kaikki toimenpiteet eivät ole realistisia – etenkin jos toimitaan vuokratiloissa”, kertoo Matti Yliknuussi Maintpartnerilta.

Selkeitä valintoja ovat myös lämpöpumppujen hankinta, patteritermostaattien, ilmanvaihtokoneiden ja valaistuksen uusinta ja ohjausten lisääminen. Maintpartnerilla tiimit olivat jo aiemmin tehneet itsenäisesti ympäristöystävällisiä uudistuksia muun muassa valaistukseen ja ikkunoihin.

”Energiakatselmointi on loistava mahdollisuus kehittää aidosti oman toiminnan ympäristövastuullisuutta. Kehittämismahdollisuuksia löytyy aina. Valitsimme Maintpartnerilla vieläpä Euroopan energiadirektiivin vaatimuksia laajemman toteutustavan, jotta varmasti saamme hyödynnettyä kaiken potentiaalin ja pystymme jatkossa kehittämään toimintaa entistä systemaattisemmin”, päättää Yliknuussi.

Lisätiedot:

Matti Yliknuussi, kehityspäällikkö, energia ja ympäristö, Maintpartner
puh. 050 469 7774, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Mika Riekkola, toimitusjohtaja, Maintpartner Suomi
puh. 040 739 6607, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Maintpartner on Pohjois-Euroopan johtavia teollisuuden käyttö- ja kunnossapitoyrityksiä ja alan johtava asiantuntija Pohjoismaiden energiasektorilla. Autamme parantamaan laitosten tuottavuutta ja minimoimaan prosessihäiriöitä. Tarjoamme myös joustavat resurssit monenlaisiin projekti-, suunnittelu- ja asennustöihin. Digitalisaatiolla ja tekoälypohjaisilla ennakoivilla ratkaisuillamme on yhä vahvempi rooli teollisuuden käytössä ja kunnossapidossa.

Maintpartner Groupin henkilöstömäärä on noin 1800 henkilöä. Liikevaihtomme vuonna 2017 oli noin 167 miljoonaa euroa. Konsernilla on toimipisteitä Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Puolassa.