Tekoälypohjainen MP INtelligence otettu valvomaan Stockholm Exergin energiantuotantoa Ruotsissa

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Energiayhtiö Stockholm Exergi on alkanut Maintpartnerin MP INtelligence -ratkaisun avulla valvoa lämmön- ja sähköntuotantoaan suur-Tukholman alueella. Järjestelmän tarkoituksena on estää suunnittelemattomia käyttökatkoja ja parantaa prosessien suorituskykyä, sillä se havaitsee poikkeamat hyvin varhaisessa vaiheessa. Havainnot perustuvat tuhansien laitesignaalien jatkuvaan analyysiin, jossa kehittyneet koneoppivat algoritmit tunnistavat poikkeamat. Kun poikkeamat tunnistetaan ajoissa, niiden syyt voidaan korjata hyvissä ajoin ja välttää siten tuotannon pysähtyminen.

Stockholm Exergi tuottaa kaukolämpöä 800.000 taloudelle Tukholman alueella. Järjestelmä on otettu käyttöön kevään ja kesän aikana kaikille Stockholm Exergin tuotantolaitoksille: kolmelle voimalaitokselle sekä lämpöpumppulaitoksille, jotka ottavat talteen lämpöä ja kylmää meri- ja jätevesistä. Tekoälyteknologian käyttöönotto edustaa Stockholm Exergille tärkeää askelta digitalisaatiossa.

- Tämä on meille merkittävä investointi, sillä pidämme tärkeänä hyödyntää enemmän dataa tuotannossamme. Uusi teknologia antaa meille arvokkaan mahdollisuuden ponkaista reaktiivisesta toiminnasta askeleen edemmäs, kertoo Jörgen Espeling, tuotannon ja jakelun vt. johtaja.

- Aiemmin olemme saaneet varoituksia vasta, kun joku alijärjestelmä ylittää oman hälytysrajansa. Siinä vaiheessa on jo usein tarvittu hätäkunnossapitoa – pahimmassa tapauksessa koko laitos on jouduttu ajamaan alas huonoon aikaan. Kun saamme hälytykset aikaisemmin, voimme käytön aikana tehdä vähemmän kunnossapitoa tai vähintäänkin suunnitella korjaukset tuotantoaikatauluun optimoidusti. Huollosta tulee resurssi- ja kustannustehokkaampaa. Olemme jo nähneet todellisia tuloksia tälle investoinnille – ja kun tiedämme, että järjestelmästä tulee ajan mittaan vain parempi, odotamme paljon kehitykseltä jatkossa, jatkaa Espeling.

- MP INtelligence on jo todistanut, että tekoälyyn perustuva analytiikka auttaa saavuttamaan merkittäviä hyötyjä energiasektorilla. Olemme hyvin iloisia, että Stockholm Exergi on valinnut Maintpartnerin kumppanikseen parantamaan yhdessä energiantuotannon turvallisuutta ja tehokkuutta Tukholman alueella, sanoo Jari Salminen, Maintpartnerin tuottavuus- ja digiratkaisujen johtaja.

Stockholm Exergin tavoitteena on ympäristön kannalta kestävä, turvattu energiantuotanto mahdollisimman alhaisin tuotantokustannuksin sekä digitalisaation ja automaation viimeisin ratkaisuin.

Lisätiedot:

Jari Salminen, johtaja, tuottavuus- ja digipalvelut
puh. 0440 127 575, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Pasi Tolppanen, konsernijohtaja
puh. 040 541 6656, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

Maintpartner on Pohjois-Euroopan johtavia teollisuuden käyttö- ja kunnossapitoyrityksiä ja alan johtava asiantuntija Pohjoismaiden energiasektorilla. Autamme parantamaan laitosten tuottavuutta ja minimoimaan prosessihäiriöitä. Tarjoamme myös joustavat resurssit monenlaisiin projekti-, suunnittelu- ja asennustöihin. Digitalisaatiolla ja tekoälypohjaisilla ennakoivilla ratkaisuillamme on yhä vahvempi rooli teollisuuden käytössä ja kunnossapidossa.

Maintpartner Groupin henkilöstömäärä on noin 1750 henkilöä. Liikevaihtomme vuonna 2018 oli noin 165 miljoonaa euroa. Konsernilla on toimipisteitä Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Puolassa.