Anställda har en nyckelroll i den dagliga förbättringen av energieffektivitet i industrianläggningar

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Krav på energieffektivitet inom industrin ökar stadigt. Industriföretag söker ytterligare besparingar. Förutom omfattande studier och energirevisioner finns det flera mindre förbättringsalternativ, som vanligen kräver rätt små investeringar, men ger tillbaka mycket.

- Även om man ofta tycker att de enklaste energibesparande åtgärderna redan har tagits, kan underhållsavdelningen fortfarande få fram betydande energibesparande idéer. Exempelvis visar regelbundna energirevisioner vilka åtgärder som vidtagits och vilka som kommer upp. I dessa åtgärder kan vi vara till hjälp, säger Matti Yliknuussi, expert på energieffektivitet vid Maintpartner.

För varje Maintpartner-avtalssajt utarbetas ett underhållsprogram som innehåller utvecklingsförslag relaterade till produktionsprocessen, driftsmetoder och underhåll av anläggningen. Energieffektivitet kan vara en av de aspekter som man tar hänsyn till.

Det finns flera möjligheter i anläggningarna för energibesparingar. Underhållspersonalen spelar en viktig roll i att upptäcka dem. En duktig medarbetare vet snabbt hur man justerar en processdel att fungera mer effektivt. Små investeringar är ofta mycket lönsamma. Till exempel förbrukar produktionslinjerna i processindustrin en stor del av energin och deras modernisering är ett kostnadseffektivt sätt att minska energiförbrukningen - samtidigt som livslängden förlängs, kapaciteten förbättras och den gamla utrustningen tas till en ny nivå.

Energi kan också sparas genom att ersätta slitna eller föråldrade delar för att göra processen smidigare. Mindre kompressorkraft behövs när luftrör är åtgärdade. Det finns en energibesparingspotential av tiotals procent i pumpprocesser när bättre utrustning och reglering används. Det är också lämpligt att optimera belysning och uppvärmning av industrilokaler allt efter användning.

Vid planering av nya investeringar i maskiner och utrustning kan Maintpartner vara till hjälp och bedöma vad som är lönsammast, att köpa en ny maskin eller renovera den befintliga utrustningen till en mer energieffektiv enhet med hjälp av mindre ändringar, till exempel nya komponenter eller bättre justeringar.

Maintpartner utför revisioner också av sin egen verksamhet

- Revisioner och utveckling av vår egen energieffektivitet är också en garanti för våra kunder att vår verksamhet är så heltäckande som möjligt, säger Laura Kauppinen som ansvarar för HSEQ-verksamheten vi Maintpartner Group.

Den senaste energirevisionen utfördes vid Maintpartners verkstad i Zabrze, Polen, där LED-belysning rekommenderades. Därtill ska man vara uppmärksam på isolering, optimering av energikontrakt och kompensation av reaktiv effekt.

För ytterligare information:
Matti Yliknuussi, Development Manager, Productivity and Digital Solutions, Maintpartner
Tel. +358 50 469 7774, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Laura Kauppinen, EVP, Corporate Administration, Maintpartner
Tel. +358 45 264 6686, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Läs mer om vår engagemang för energi och miljön: https://www.maintpartner.com/index.php/sv/maintpartner-sv/ehsq

 

 

Maintpartner är ett av norra Europas marknadsledande företagen inom industriell drift och underhåll samt den ledande experten inom branschen på den nordiska energimarknaden.

Vi hjälper att minimera processtörningar och förbättra lönsamhet vid produktionsanläggningar. Vi tillhandahåller också flexibla resurser för olika projekt-, planerings- och installationstjänster. Digitaliseringen och våra lösningar baserade på artificiell intelligens har en allt starkare roll inom industriell drift och underhåll.

Maintpartnerkoncernen har cirka 1800 anställda. Omsättningen under 2017 var cirka 167 miljoner euro. Koncernen har kontor i Finland, Sverige, Polen och Estland. Mer information på www.maintpartner.se.