Caverion köper Maintpartners verksamhet i Finland, Estland och Polen för ökad tillväxt inom industriella tjänster

Submit to FacebookSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

 

Caverion har tecknat avtal med Maintpartner Holding Ab om förvärv av alla aktier i Maintpartner Group Ab, inklusive dotterbolagen i Finland, Polen och Estland. Maintpartner Groups svenska dotterbolag Maintpartner AB ingår inte i affären. Majoritetsägare i Maintpartner Holding Oy är en fond ägd av det finska riskkapitalbolaget CapMan Abp.

Transaktionen kräver godkännande från konkurrensmyndigheten. Köpeskillingen avslöjas inte.

”Det är utmärkt att bli en del av ett företag som specialiserar sig på industriunderhåll. Dessa två enheter utgör en stark aktör inom industriunderhåll och betjänar olika industrier i större utsträckning och mer diversifierat. Företagens digitala lösningar kompletterar varandra. Och personalen får ett bredare utbud av karriärmöjligheter”, säger Maintpartners koncernchef Pasi Tolppanen.

Maintpartners kundavtal i Finland, Polen och Estland och deras ansvarsförbindelser förblir oförändrade och övergår till Caverion efter att transaktionen har godkänts. Kundservice och arbete på anläggningar fortsätter som tidigare, också i Sverige där Maintpartner ABs verksamhet förblir oförändrad.

Maintpartner fokuserar på underhåll och tjänsteproduktion inom energi-, kemisk, metall-, livsmedels- och tillverkande industrin. Helheten under förhandling omsatte 2018 cirka 137 miljoner euro varav huvuddelen kom från Finland. Verksamheten hade cirka 1 500 anställda 2018.

Efter transaktionen uppgår omsättningen av Caverions Industrial Solutions till cirka 320 miljoner euro och divisionen kommer att ha cirka 3 100 anställda.

Företagsförvärvet kompletterar Caverions kunnande inom industriunderhåll och tjänster samt utveckling av digitala lösningar. Det kommer också att utvidga Caverions geografiska omfattning och öka antalet kunder inom olika industrier.

”Transaktionen ligger i linje med vårt Fit for Growth –strategin och förstärker vår tjänsteverksamhet. Divisionen Industrial Solutions är nu redo för tillväxt och vi kommer att starta tillväxtfasen inom divisionen. I och med förvärvet går vår industriverksamhet nu allt mer i riktning mot tjänster vilket gör oss en stor aktör på den finska marknaden”, säger VD Ari Lehtoranta vid Caverion.

”Under CapMans ägo har Maintpartners tillväxt varit betydande och företaget har etablerat sig inom flera industrier. Därtill har företaget utvecklat IoT-lösningar och maskinlärande analyser för att förbättra drift- och underhållprocesser. Sammanslagningen med Caverion garanterar en utmärkt utgångspunkt för tillväxt och utveckling”, kommenterar Jan Mattlin, CapMan Buyout partner.

Fonder förvaltade av Capman Buyout investerade i Maintpartner år 2006.

För ytterligare information, kontakta:

Pasi Tolppanen, CEO, Maintpartner Group,
tfn. +358 (0)40 541 6656, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Maintpartner är ett av norra Europas marknadsledande företagen inom industriell drift och underhåll. Vi hjälper att minimera processtörningar och förbättra lönsamhet vid produktionsanläggningar. Vi tillhandahåller också flexibla resurser för olika projekt-, planerings- och installationstjänster. Digitaliseringen och våra lösningar baserade på artificiell intelligens har en allt starkare roll inom industriell drift och underhåll.

Maintpartnerkoncernen har cirka 1500 anställda i Finland, Estland och Polen samt 300 i Sverige. Mer information på www.maintpartner.se.

Caverion planerar, genomför och underhåller användarvänliga och energieffektiva tekniska lösningar för byggnader, industrin och infrastruktur i norra Europa och Central- och Östeuropa. Caverion omsatte 2018 cirka 2,2 miljarder euro och har 15 000 anställda inom tio länder. Huvudkontoret ligger i Vantaa, Finland.